Τρίτη 13 Μαΐου 2014

Ψηφίζουμε και στις 18 και 25 του Μάη «Λαϊκή Συσπείρωση» και ΚΚΕ, που όσο πιο δυνατοί είναι, τόσο πιο δυνατός θα είναι ο λαός

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΤΑΣΣΟ ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟ
ΜΕ ΤΗΝ “ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ” στην ιστοσελίδα ΓΛΥΦΑΔΑmetropolitans


γ.m.: Ποιος είναι ο απολογισμός της τετραετίας; Πως θα βαθμολογούσατε τον κ. Κόκκορη;

Σ.Τ.: Ο Δήμος Γλυφάδας δεν αποτέλεσε εξαίρεση από τους άλλους δήμους, όπου κυριαρχούσαν οι δυνάμεις του καπιταλιστικού τρόπου ανάπτυξης, του ευρωμονόδρομου και του Καλλικράτη. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις και παρατάξεις που κινούνται σ’ αυτή την κατεύθυνση, αυτές που καλλιεργούν το φόβο και την υποταγή σ’ αυτή την πολιτική (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, που έγινε Ελιά), αυτές που καλλιεργούν αυταπάτες ότι μπορεί να υπάρξει καπιταλισμός με ανθρώπινο πρόσωπο (ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ), αυτές που κινούνται μεταξύ των δύο αυτών παραλλαγών διαχείρισης του καπιταλιστικού συστήματος (ΔΗΜΑΡ, ΑΝΕΛ, και τα «ποτάμια» των «ανεξαρτήτων», που τους συνδέουν όμως πολλές «γέφυρες»), ή αυτές που χρησιμοποιούν την ωμή βία για την επιβολή του, όπως η φασιστική εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, παρά τις επιμέρους διαφοροποιήσεις και αντιπολιτευτικές κορώνες στην πράξη εφάρμοσαν την Καλλικρατική νομιμότητα. Νομιμότητα που  υλοποιεί την αντιλαϊκή και αντιδραστική πολιτική της κεντρικής κυβέρνησης, δηλαδή τις απολύσεις εργαζομένων, τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, τους μισθούς και τις συντάξεις πείνας, τη μείωση της κρατικής επιχορήγησης, την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών, την ανταποδοτικότητα και την επιβολή νέων χαρατσιών, τη διατήρηση και την αύξηση δημοτικών φόρων, τελών και τροφείων.
Με τις υπογραφές των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΛΑΟΣ και ΣΥΝ σε επίπεδο ΚΕΔΚΕ, έγινε η παραγραφή από το κράτος των χρωστούμενων 10,5 δις ευρώ προς την τοπική διοίκηση. Μετά τον Καλλικράτη η χρηματοδότηση από το κράτος στο Δήμο Γλυφάδας έχει μειωθεί στα 8 από τα 27 εκατ. ευρώ, και αποτελεί μόλις το 15% του προϋπολογισμού, ενώ ο λαός πληρώνει απ’ ευθείας, με φόρους, τέλη και τροφεία το υπόλοιπο 85%. Από όλες τις υπόλοιπες παρατάξεις, πλην ΚΚΕ, ο Καλλικράτης, αυτή η αντιδραστική μεταρρύθμιση στην τοπική διοίκηση, παρουσιάστηκε ότι συνέβαλε στο λεγόμενο «νοικοκύρεμα» των δήμων.
Ειδικότερα η σημερινή δημοτική αρχή του κ. Κόκκορη, που στηρίχτηκε από το ΠΑΣΟΚ, υλοποίησε κατά γράμμα όλες τις αντιλαϊκές επιλογές της ΕΕ και της συγκυβέρνησης στο δήμο Γλυφάδας. Προώθησε όλες τις μορφές ελαστικής «απασχόλησης» με 2μηνες συμβάσεις στους παιδικούς σταθμούς, υλοποίησε 5μηνα και 8μηνα προγράμματα απασχόλησης μέσω των ΜΚΟ, των ΚΟΙΝΣΕΠ, και του ΟΑΕΔ, δίνοντας ζεστό χρήμα στους επιχειρηματίες, και συμβάλλοντας στο παραπέρα χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων. Αυτό, πέρα από τη βαρβαρότητα ενάντια στους εργαζόμενους, που είναι το σημαντικότερο,  θα οδηγήσει σε παραπέρα υποβάθμιση των υπηρεσιών. Γιατί πώς είναι δυνατόν, να λειτουργούν ομαλά οι παιδικοί σταθμοί και να μην προσβάλλεται βάναυσα η ψυχική υγεία των παιδιών, με κακοπληρωμένο, ανασφάλιστο, χωρίς εργασιακά δικαιώματα προσωπικό που ανακυκλώνεται κάθε 2 μήνες; Ή  πώς είναι δυνατόν να είναι παραγωγικοί οι 5μηνιτες και οι 8μηνιτες, έχοντας μόλις αποκτήσει μια αίσθηση της εργασίας την οποία καλούνται να κάνουν, θα πρέπει να φύγουν για να έρθει η νέα φουρνιά των ανέργων;

Η απουσία έργων για την ανακούφιση του λαού, όπως η δημιουργία νέων σχολείων και παιδικών σταθμών, η αντισεισμική, αντιπλημμυρική  και αντιπυρική προστασία δεν μπορεί να αντισταθμιστεί με την αποδοχή «δωρεών» για τη δημιουργία πλατείας ή πάρκου.

Σ’ ότι αφορά τη δική μας παρουσία αρκεί να σας πω ότι κατά καιρούς όλες οι παρατάξεις ψηφίσαν ομόφωνα ή με μεγάλη πλειοψηφία προτάσεις δικών μας ψηφισμάτων, όπως:
  • η καταγγελία της στρατηγικής του κεφαλαίου και της ΕΕ, η αποδέσμευση από την ΕΕ με εργατική-λαϊκή εξουσία,
  • η καταγγελία της σχεδιαζόμενης επίθεσης σε βάρος του Συριακού λαού,
  • η καταδίκη της επιστράτευσης των ναυτεργατών,
  • η καταδίκη των αλλαγών στο σύστημα υγείας, και η διεκδίκηση ενός ενιαίου, καθολικού, αποκλειστικά κρατικού και απολύτως δωρεάν συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Ψηφίσματα τα οποία η υπερψήφιση των αντιλαϊκών μέτρων ή η μη ανάδειξη της αιτίας που τα γεννούσε στην πράξη τα ακύρωναν, που όμως συγχρόνως δείχνουν την ισχύ και το δίκαιο των θέσεων της Λαϊκής Συσπείρωσης και του ΚΚΕ, που κάτω από τη λαϊκή πίεση ακόμα και οι αντίπαλοι του αναγκάζονται, έστω και λεκτικά, να υιοθετήσουν.

γ.m.: Πόσο επηρέασε το μνημόνιο την Τοπική Αυτοδιοίκηση και πως μπορεί ο εκάστοτε δήμαρχος να ασκήσει μια κοινωνική πολιτική;

Σ.Τ.: Στο πλαίσιο του καπιταλισμού υπάρχουν μόνο αντιλαϊκές πολιτικές. Με ή χωρίς μνημόνια, εντός ή εκτός της ΕΕ, με ευρώ ή δραχμή. Βασικός στόχος των αντιλαϊκών πολιτικών είναι το χτύπημα κάθε έννοιας κοινωνικού κράτους, η ιδιωτικοποίηση και η εμπορευματοποίηση των κοινωνικών υπηρεσιών, ώστε να αποτελέσουν ένα άλλο πεδίο κερδοφορίας του κεφαλαίου.
 Οι κοινωνικές υπηρεσίες παρέχονται μέσω των κερδοσκοπικών ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. (Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις) που είναι μια νέα μορφή δουλεμπορίας. Οι ΚΟΙΝΣΕΠ επειδή έχουν την εμπορική ιδιότητα, καλούνται να κερδίσουν όσα μπορούν περισσότερα από τους πελάτες τους, που είναι άτομα με αναπηρίες, εξαρτημένα ή απεξαρτημένα από ουσίες άτομα, οροθετικοί, φυλακισμένοι, αποφυλακισμένοι, ηλικιωμένοι, βρέφη, παιδιά, άτομα με χρόνιες παθήσεις. Οι απλοί μέτοχοι-εργαζόμενοι στις ΚΟΙΝΣΕΠ, που μπορεί να είναι και άτομα από τις ευάλωτες ομάδες, θα προσφέρουν φτηνή ανασφάλιστη εργασία στα πραγματικά αφεντικά των ΚΟΙΝΣΕΠ, που δεν είναι άλλοι από νομικά πρόσωπα, δηλαδή επιχειρηματίες, και τα οποία δεν έχουν και καμιά φορολογική υποχρέωση.

Άλλοι φορείς παροχής κοινωνικών υπηρεσιών είναι οι ΜΚΟ, και όσα αποκαλύφθηκαν τον τελευταίο καιρό δείχνουν τη σαπίλα και το μέγεθος της διαφθοράς του καπιταλιστικού συστήματος και σ’ αυτό τον τομέα. Και πάλι μόνοι το είχαμε επισημάνει από την αρχή των συζητήσεων για την δημιουργία των ΜΚΟ, χωρίς βέβαια να τις θεωρούμε όλες διεφθαρμένες, αφού πιστεύουμε ότι κάποιες προσφέρουν πράγματι θετικό έργο.

Σε κάθε περίπτωση η παροχή κοινωνικών υπηρεσιών δεν μπορεί να αφήνεται στην καλή διάθεση και τον εθελοντισμό κάποιων, και πολύ περισσότερο να γίνεται αντικείμενο κερδοσκοπίας, αλλά είναι υποχρέωση του κράτους.

γ.m.: Η αγορά Παπαδημητρίου ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων για το οποίο έχει επιληφθεί ο εισαγγελέας. Τι έχετε να πείτε για όλα αυτά;

Σ.Τ.: Διαφωνήσαμε και καταψηφίσαμε την πρόταση για την αγορά των οικοπέδων Παπαδημητρίου. Η αντίθεσή μας ήταν κυρίως για την αναγκαιότητα και τη σκοπιμότητα αυτής της αγοράς. Τα 9 εκατ. ευρώ που δόθηκαν θα μπορούσαν να καλύψουν άλλες άμεσες και πιεστικές ανάγκες στους παιδικούς σταθμούς, στα σχολεία, παροχές στους άνεργους, στους ηλικιωμένους, στα ΑμΕΑ. Το επιχείρημα ότι τα χρήματα αυτά ανήκουν στο «πράσινο ταμείο» και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν διαφορετικά, για μας δεν ισχύει. Ένας δήμαρχος που πραγματικά ενδιαφέρεται για τις λαϊκές ανάγκες, μπαίνει μπροστά, και μαζί με το λαό, ανατρέπει αυτή τη «νομιμότητα». Η αντίρρηση μας ήταν και για το τίμημα, στην περίπτωση που η πλειοψηφία αποφάσιζε αυτή την αγορά, όπως και το έκανε, σε τιμή μεγαλύτερη της αντικειμενικής, κατά 62%.

γ.m.: Ποια είναι η θέση σας για το αεροδρόμιο του ελληνικού και για το παραλιακό Μέτωπο;

Σ.Τ.: Η θέση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» είναι  το σύνολο των εκτάσεων που συγκροτούν το «παραλιακό μέτωπο», παραλία, γκολφ, ελληνικό, πρώην αμερικανική βάση να είναι λαϊκή περιουσία. Να φτιαχτεί πολυθεματικό, υπερτοπικό πάρκο, που η κατασκευή, διαχείριση, λειτουργία και συντήρησή του να γίνει αποκλειστικά με κρατικούς πόρους, χωρίς καμιά ιδιωτικοποίηση, και καμιά εμπορευματοποίηση. Να εξασφαλιστεί για το λαό δωρεάν και ελεύθερη πρόσβαση.
Οι τοπικές αρχές των γύρω Δήμων αλλά και μια σειρά φορείς και κινήσεις πολιτών έχουν κάνει σήμερα σημαία τους τη μελέτη του ΕΜΠ για το Ελληνικό, η οποία όμως κινείται στη λογική του «μικρότερου κακού». Η επιστημονική της αξία δεν αμφισβητείται, καθώς εστιάζει στην αξιοποίηση του υπάρχοντος κτιριακού δυναμικού, στη σταδιακή υλοποίηση έργων πρασίνου χαμηλού κόστους και μιας  σειράς άλλων δράσεων που αναδεικνύουν ταυτόχρονα τις δυνατότητες που υπάρχουν για αξιοποίηση του χώρου με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες. Από την άλλη όμως, δεν αποκλείει τη μερική εμπορευματοποίηση του χώρου, θεωρώντας ως συμβατές με το πάρκο και αποδεκτές εμπορικές χρήσεις, με πρόσχημα ότι τα έσοδα από αυτές θα χρησιμοποιηθούν για τη συντήρηση του πάρκου. Επίσης προτείνουν εκπόνηση επιχειρησιακού σχεδίου σκοπιμότητας με στόχο την αυτοχρηματοδότηση το οποίο θα οδηγήσει σε πρόσθετα χαράτσια για τους επισκέπτες.

γ.m.: Η ανεύρεση χώρου στη Γλυφάδα για δημιουργία ενός νέου νεκροταφείου αποτελεί καίριο ζήτημα. Ποια είναι η θέση σας;

Σ.Τ.: Τονίσαμε, και τονίζουμε την αναγκαιότητα δημιουργίας νέου νεκροταφείου, κατά προτίμηση σε συνεργασία με γειτονικούς δήμους, που θα πληροί όλους τους χωροταξικούς και περιβαλλοντικούς όρους. Παράλληλα επισημαίνουμε την ανάγκη δημιουργίας χώρου αποτέφρωσης των νεκρών. Καταγγέλλουμε την κεντρική κυβέρνηση και τις προηγούμενες δημοτικές αρχές που επί τόσα χρόνια δεν έλυσαν το πρόβλημα αυτό. Δεν συμφωνήσαμε με την επιλογή του σημερινού Δημάρχου Γλυφάδας για τη δημιουργία νέου νεκροταφείου κυρίως γιατί η καταλληλότητα του χώρου που επελέγη αμφισβητείται από γεωλογική και γεωμορφολογική άποψη, αλλά και έχει χαρακτηριστεί Ζώνη Α, όπου απαγορεύεται κάθε τέτοιου είδους χρήση. Σε κάθε περίπτωση τονίζουμε την ανάγκη δημιουργίας νέου νεκροταφείου.

γ.m.: Ποιες είναι οι προτεραιότητες για την επόμενη περίοδο εφόσον κερδίσετε το Δήμο;

Σ.Τ.: Δίνουμε την πολιτική μάχη, για τα μικρά και τα μεγάλα, για τα τοπικά και τα γενικά, για τα άμεσα και τα μακροπρόθεσμα προβλήματα και στόχους με την επιμονή και υπομονή, με την σεμνότητα και την ανιδιοτέλεια που αρμόζει σε αγωνιστές και την επομένη των εκλογών, ανεξάρτητα από τη θέση που θα μας βάλει ο λαός της Γλυφάδας. Εκτός των θεμάτων που ήδη αναφέρθηκαν (παραλιακό μέτωπο, νεκροταφείο) θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε, για:
  • Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους, που για μας είναι το βασικό ανθρώπινο δικαίωμα.
  • Καμιά αξιολόγηση (εκ προοιμίου 25% άριστοι, 60% μέτριοι, 15% κακοί) που στοχεύει στην απόλυση του 40% των υπηρετούντων.
  • Την προστασία των άνεργων και των φτωχών οικογενειών, για τα ασφαλιστικά δικαιώματα, για να μη κοπεί το ρεύμα, το νερό και το τηλέφωνο σε φτωχές οικογένειες, για να μη συγχωνευτούν σχολεία, για δωρεάν και σύγχρονες παροχές υγείας.
  • Μείωση των δημοτικών τελών κατοικίας και των μικρών επιχειρήσεων κατά 50%, με ταυτόχρονη επιβάρυνση των μεγάλων επιχειρήσεων.
  • Σύγχρονους, ασφαλείς δημόσιους παιδικούς σταθμούς, που να καλύπτουν όλες τις ανάγκες, χωρίς τροφεία, με μόνιμο, εξειδικευμένο και επαρκές προσωπικό.
  • Τη συνέχιση και την ενίσχυση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», με μόνιμο προσωπικό.
  • Τη λήψη μέτρων αντισεισμικής, αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής θωράκισης.
  • Την ενίσχυση των ερασιτεχνικών αθλητικών και πολιτιστικών σωματείων.
  • Δημόσιες αστικές συγκοινωνίες, σύγχρονες, ασφαλείς, φτηνές και τακτικές. Μείωση της τιμής του εισιτηρίου κατά 50% ώστε να ανακουφιστούν η πλειοψηφία των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Δωρεάν μετακίνηση των ανέργων, των ΑμΕΑ ή άλλων εργαζομένων που έχουν ανάγκη, των μαθητών και φοιτητών.
  • Διαχείριση των απορριμμάτων στα πλαίσια εθνικού-κεντρικού σχεδιασμού με αποκλεισμό της ιδιωτικοποίησης. Τη μείωση των παραγόμενων απορριμμάτων, την προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, περιλαμβανομένης και της κομποστοποίησης του οργανικού κλάσματος, σε συνδυασμό με το δραστικό περιορισμό του ρεύματος των σύμμεικτων Αστικών Στερεών Αποβλήτων – ΑΣΑ.
γ.m.: Θεωρώντας ότι οι φετινές δημοτικές εκλογές έχουν ένα έντονο πολιτικό χαρακτήρα, ποια πολιτική στήριξη έχει η δική σας παράταξη; Αν η «Ανατροπή στη Γλυφάδα» είναι στο Β’ γύρο θα πείτε στους ψηφοφόρους να στηρίξουν Ταστάνη;

Σ.Τ.:Η «Λαϊκή Συσπείρωση» είναι η παράταξή του ΚΚΕ που μ’ αυτό το όνομα κατεβαίνει σ’ όλους τους Δήμους, και σ’ όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας. Το ψηφοδέλτιο μας εκφράζει ένα άλλο όραμα για την Ελληνική κοινωνία. Ένα όραμα όπου κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα δεν θα περνά μέσα από τον παραμορφωτικό φακό και την προκρούστεια κλίνη του κέρδους, αλλά θα στοχεύει στην επίλυση κοινωνικών προβλημάτων και την κάλυψη κοινωνικών αναγκών με τη χρήση κάθε δυνατότητας που η επιστήμη και η τεχνολογία προσφέρουν.
Κριτήριο για τις παρεμβάσεις μας και τη στάση μας απέναντι στις άλλες παρατάξεις ήταν και είναι:
Όπως στο γενικότερο πλαίσιο, έτσι και στους δήμους δεν μπορεί να υπάρξει διέξοδος από την κρίση και ανάπτυξη υπέρ των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων χωρίς αποδέσμευση από την ΕΕ, που εκτός των άλλων, όχι μόνο εξισώνει το φασισμό με τον κομμουνισμό και καταργεί την 9 του Μάη σαν ημέρα της νίκης των λαών ενάντια στο φασισμό, αλλά ανοικτά στηρίζει φασιστικές-εγκληματικές οργανώσεις τύπου Χρυσής Αυγής, όπως στην Ουκρανία. Η αποδέσμευση από την ΕΕ για να είναι φιλολαϊκή πρέπει να  συνοδευτεί με μονομερή διαγραφή του χρέους, κοινωνικοποίηση των βασικών μέσων παραγωγής, και εργατική-λαϊκή εξουσία.
Δεν παραπέμπουμε όμως τη λύση των προβλημάτων στο μέλλον. Άμεσα παλεύουμε για να οικοδομήσουμε τη λαϊκή συμμαχία, χωρίς διαχωρισμούς σε δεξιούς, αριστερούς, ή κεντρώους, για να αντισταθούμε στη λαίλαπα των αντιλαϊκών και αντιδραστικών ρυθμίσεων, να ελαφρύνουμε το βάρος από τις πλάτες των ανέργων, των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των αυτοαπασχολουμένων και μικροεπαγγελματιών, και να αποσπάσουμε κάποιες μικρές και προσωρινές έστω κατακτήσεις. Να κάνουμε όλους αυτούς να πιστέψουν στη δύναμή τους και να παλέψουν για μια οργάνωση της κοινωνίας που σαν στόχο της έχει την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών και όχι τη μεγιστοποίηση του κέρδους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στην ταχύτατη σοσιαλδημοκρατικοποίησή του δεν λέει κουβέντα για την ΕΕ και τις κατευθύνσεις που δίνει στην τοπική διοίκηση. Χρησιμοποιεί και στο δήμο το ψευδεπίγραφο δίλημμα, της μνημονιακής ή αντιμνημονιακής πολιτικής, χωρίς να θίγει την ουσία των αλλαγών στην τοπική διοίκηση, ότι δηλαδή οι δήμοι και οι περιφέρειες είναι κρίκοι του αντιλαϊκού κράτους και της ΕΕ, μέσω των οποίων προωθούνται τα μονοπωλιακά συμφέροντα. Αποφεύγει να πει καθαρά ότι η οικονομική αυτοτέλεια των δήμων που ζητάει προβλέπει τοπική φορολογία, ανταποδοτικότητα-εμπορευματοποίηση υπηρεσιών. Επιδιώκει ο δήμος να γίνει φορέας της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, με την ενίσχυση της «υγιούς» επιχειρηματικότητας, που δεν σημαίνει τίποτα άλλο παρά αυξημένη κερδοφορία των επιχειρήσεων, με μισθούς πείνας, και εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα. Σε αυτήν την κατεύθυνση θέλουν να αξιοποιήσουν το ΕΣΠΑ. Ως λύση στην ανεργία προτείνουν και αυτοί τα προγράμματα κοινωνικής απασχόλησης, ό,τι ακριβώς και η κυβέρνηση και άλλες δημοτικές αρχές και παρατάξεις του ευρωμονόδρομου. Εμφανίζεται ως άφθαρτη δύναμη, αλλά έχει δοκιμαστεί για πολλά χρόνια στην τοπική διοίκηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ιδιαίτερες ευθύνες για την κατάσταση που επικρατεί στους δήμους. Στήριξε τον Καλλικράτη, έχει βάλει την υπογραφή του στην ίδρυση των ΚΟΙΝΣΕΠ, δήμαρχοί του πρωτοστάτησαν σε μέτρα όπως τροφεία σε παιδικούς σταθμούς, την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, την καταστρατήγηση των σταθερών εργασιακών σχέσεων με την εφαρμογή των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης, των κάθε είδους συμβάσεων εργασίας.

Δεν κάνουμε επιλογή μεταξύ διαχειριστών του καπιταλιστικού συστήματος, και ψηφίζουμε και στις 18 και 25 του Μάη  «Λαϊκή Συσπείρωση» και ΚΚΕ, που όσο πιο δυνατοί είναι, τόσο πιο δυνατός θα είναι ο λαός.

 γ.m.: Καλή επιτυχία